השמנת יתר בקרב ילדים | ד"ר דניאל שינהר מנהל מחלקה
המרפאה
זימון תורים
הומאופתייה
כירורג ילדים
לייעוץ
לקביעת תור

 
שליחת מייל

 
 
phone2, phone, contact, telephone, support, call

 0722-796-046

השמנת יתר בילדים ומתבגרים
מאת ד"ר שינהר כירורג ילדים והומיאופת מודרני

 
במהלך העשורים האחרונים, נצפתה עליה של כ- 50% בשכיחות ההשמנה בקרב ילדים ובני נוער. הנתונים מראים כי- 75%-80% מהנוער השמן, יגדלו למבוגרים שמנים על כל המשתמע מההיבט הבריאותי והחברתי. בארץ נמצא כי בין 10.9%-22% מהילדים סובלים מהשמנת יתר, כאשר 30% מהמבוגרים השמנים היו בעבר ילדים שמנים. 
בארה"ב התופעה של השמנת היתר בילדים הולכת ומחמירה בשנים האחרונות . בין 16-33 אחוז מהילדים והמתבגרים סובלים מהשמנת יתר. תופעה זאת היא הקלה ביותר לאבחון אך קשה ביותר לטיפול.
 
השמנה בגיל הילדות וההתבגרות הפכה בממדיה למגפה בעולם המערבי. למשקל יתר ולהשמנה בילדים השפעה רב תחומית על בריאות הציבור ובריאות הילד והמתבגר בתחומים רפואיים, חברתיים ונפשיים.
 
 
עלייה במשקל של הילדים נובעת מכלכלה לקויה וחוסר פעילות והיא אחראית ליותר מ-300,000 מקרי תמותה כל שנה בארה"ב.
 
העלות למערכת הבריאות בטיפול בתופעות השמנת היתר היא עצומה. ילדים עם עודף משקל הינם בסבירות גבוהה להפוך למבוגרים הסובלים מעודף משקל אלא אם יאמצו וישמרו על הרגלי אכילה ואימון גופני בריאים.
 
מהי אם כן השמנת יתר?
תוספת של מספר קילוגרמים אינה מוגדרת כהשמנת יתר, למרות זאת הם יכולים לרמז על נטייה לצבירת משקל בקלות ועל הצורך לשמור על תזונה ופעילות גופנית. בד"כ, ילד אינו מוגדר כשמן עד שמשקלו גבוה בעשרה אחוז מעל המשקל המומלץ לילד בגילו ובגובהו.
 
השמנת יתר לרוב מתחילה בגיליים חמש ושש או בגיל ההתבגרות. מחקרים הראו שילד שמן בגיליים 10-13 שנים הינו בעל סבירות של 80% להפוך לבוגר שמן.
 

מה הסיבות להשמנת יתר?
הסיבות להשמנת יתר מורכבות וכוללות, סיבות גנטיות, ביולוגיות, התנהגותיות ותרבותיות. 
השמנת יתר מתרחשת כאשר הילד אוכל יותר קלוריות מאשר הגוף צורך.
 
שעות עבודה ארוכות ויציאה מהבית של ההורים הם אחד הסממנים של החיים המודרניים בעולם המערבי ויש לה השפעה אדירה על תזונת ילדנו, אבל לא רק. ילדים רבים בישראל היום מקבלים את מירב התזונה שלהם ואת הארוחה החמה שלהם ביום על ידי מערכות הזנה בגנים ובצהרונים.
 

במרבית המקרים אנו עדים לכך שרמת המזון הניתנת לילדנו במערכות ההזנה, (בהם עלות המזון קובעת את רמת האוכל), הינה לא מאוזנת ופחות בריאה, הכוללת מוצרי מזון מעובדים ומיעוט של ירקות ופירות טריים.
 
תרבות הפנאי בעולם המערבי בפרט ובישראל במיוחד
, גורמת למשפחות רבות להחליף את הבילוי המשפחתי המשותף סביב שולחן האוכל בישיבה סביב שולחנות במסעדות. מבחינת רבים מאיתנו מדובר בהוכחה לאיכות החיים שלנו, וליכולתנו הכלכלית "לפנק" את עצמנו ואת ילדנו. אך בה בעת הפינוק הזה מכיל בתוכו ארוחות בעלות ערך תזונתי נמוך ומשמין עם ערכים תזונתיים נמוכים וקלוריות מיותרות.
 
כמו כן ישנה נטייה גנטית משפחתית להשמנת יתר. במידה ואחד ההורים שמן או בעל נטייה להשמנה, יש סיכוי של 50% שהילד שלהם יהיה שמן גם כן. כאשר שני ההורים שמנים, לילדם יש סיכוי של 80 אחוז להיות שמן.
 
קיימים גורמים רפואיים נוספים שיכולים לגרום להשמנה, אך פחות מאחוז אחד מכל מקרי השמנת היתר נגרמים כתוצאה מבעיות גופניות. השמנת יתר בילדות ובגיל ההתבגרות קשורה ל:
  • הרגלי אכילה גרועים.
  • אכילת יתר.
  • חוסר פעילות גופנית.
  • היסטורית משפחתית של השמנת יתר.
  • מחלות  - בעיות בבלוטות הפרשה (אינדוקריניות ), נירולוגיות 
  • תרופות – סטרואידים, תרופות פסיכיאטריות 
  • אירועי חיים קשים או שינויים בחיים (גירושין, מעברי דירה, מוות במשפחה והתעללות גופנית ונפשית).
  • בעיות במשפחה הקרובה
  • דימוי עצמי נמוך
  • דיכאון או בעיות רגשיות שונות.
 
סיבוכים של השמנת יתר
להשמנה יש חשיבות ניכרת בקרב בני נוער כמדד לבריאותם בהווה ובעתיד. לכן, יש להתייחס להשמנה כאל מחלה כרונית הדורשת טיפול כרוני. השמנה קשורה בקיצור תוחלת החיים, וככל שהיא מתחילה בגיל צעיר יותר, תוחלת החיים יורדת. שכיחות תחלואה הכוללת גורמי סיכון לתחלואת לב וכלי דם נמצאה בקשר ישר עם העלייה בדרגת מדד מסת הגוף (BMI - Body mass index).
 
קיימים סיבוכים רבים להשמנת יתר הכוללים:
  • סיכון גבוה למחלות לב
  • לחץ דם גבוה
  • סכרת
  • בעיות נשימה
  • הפרעות שינה
 
כמו כן יש סיכון גבוה יותר לפתח בעיות רגשיות . בני נוער עם בעיות משקל סובלים מדימוי עצמי נמוך יותר, פחות מקובלים חברתית ולכן דיכאון, חרדה ותופעות אובססיביות יכולות להופיע.
 
מה הטיפול המומלץ:
ילדים שמנים זקוקים להערכה רפואית מעמיקה על ידי רופא המשפחה או רופא הילדים כדי לשלול בעיה רפואית כל שהיא. בהעדר בעיה שכזאת, הדרך היחידה להפחית משקל הינה הורדת כמות הקלוריות במזון ולהעלות את רמת הפעילות הגופנית.
 
הטיפול הבסיסי הוא העלאת המודעות למזון בריא, והגברת שעות הפעילות הגופנית היומית. 
שמירה על ירידה במשקל לאורך זמן יכולה להתקיים כאשר יש לילד רצון להתמיד ולהצליח במשימה להוריד את משקל גופו. חשוב שהירידה במשקל ושמירת המשקל התקין תמשך לאורך זמן ותהפוך לחלק בלתי נפרד מהקניית אורח חיים בריא. התוכנית צריכה לשלב הקטנת צריכת המזון או הגברת הפעילות הגופנית או שילוב של שניהם, ללא פגיעה בגדילה או ההתבגרות. בילדים קטנים שבהם ירידה חדה במשקל עלולה לפגוע בגדילתם ניתן להסתפק במניעת עלייה במשקל תוך תהליך הגדילה לגובה.
 
טיפול בהשמנה בגיל צעיר עשוי להיות יעיל יותר מטיפול בגיל הבגרות, מאחר וקל יותר לשנות הרגלי חיים בגיל צעיר יותר ושינויים אלו נשמרים זמן ממושך. כמו כן ילדים נמצאים בתהליך גדילה ובניית רקמת השריר והעצם, ולכן כל עוד הגדילה נמשכת ניתן להוריד את שיעור השומן בגוף, ללא ירידה במשקל.
 
כיוון שהשמנה פוגעת ביותר מאחד מבני המשפחה, טיפול בכל המשפחה ושינוי אורחות החיים יכול להביא להצלחה בירידה במשקל ובשמירה עליו, ובשינוי הרגלי האכילה של הילד או המתבגר.
 
רצוי שהטיפול בהשמנת יתר יערב צוות רב מקצועי עם התייחסות למגוון הבעיות של הילד השמן. הצוות כולל דיאטנים/ות, פסיכולוגים/ות, עובדים סוציאליים/ות ורופאים המתמחים בילדים ובמתבגרים, רצוי במסגרת מרכז ייחודי לטיפול בהשמנה.
 
כללים ודרכי הטיפול בהשמנת ילדים ומתבגרים:
  • בניית תוכנית מסודרת לירידה במשקל.
  • שליטה בגודל המנות וצריכת פחות קלוריות בכל ארוחה.
  • תכנון הארוחות ובחירת תפריט הכולל מזון איכותי יותר (פחות אוכל שמן, להימנע מאוכל מהיר – ג'אנק פוד והגברת צריכת ירקות בכל ארוחה).
  • הקפדה על המזון שהילד אוכל בבית הספר.
  • יש לנסות ולשתות מים בלבד.
  • אכילת ביניים אחר הצהריים: להעדיף פירות ומעדני חלב.
  • ארוחת ערב משפחתית: לוודא אכילת ירקות, מוצרי חלב.
  • אכילה בלילה אחרי ארוחת הערב היא כנראה מיותרת לחלוטין.
  • שינה: מומלצות 9 שעות שינה לילדים ולנוער. מוכר קשר בין מיעוט שינה להשמנה בהווה ובעתיד
  • הגברת הפעלות הגופנית בעיקר הליכה ושמירה על אורח חיים פעיל יותר עם מגבלות לכמות  שעות טלוויזיה/מחשב/נייחות, וכמה שעות פעילות גופנית (חוגים או ספונטנית(.
  • ארוחות משפחתיות חשובות ביותר ללא צפייה בטלביזיה או במחשב.
  • אין להשתמש במזון כפרס עבור הילד.
  • הימנעות מחטיפים.
  • השתתפות בקבוצות תמיכה.
 
השמנת יתר היא נושא המתקיים לאורך החיים. הסיבה העיקרית שמתבגרים שמנים חוזרים למשקלם הגבוה היא בכך שהם נוטים לחזור להרגלי האכילה הישנים שלהם, הכוללים אכילה לא מסודרת המלווה בחוסר פעילות גופנית. לפיכך מתבגר שמן חייב ללמוד לאכול וליהנות ממאכלים בריאים ולהתעמל באופן קבוע כדי לשמור את המשקל הרצוי.
 
הורים לילד שמן יכולים לשפר את הערכה העצמית והדימוי העצמי שלו על ידי הדגשה של היתרונות הגלומים באורח חיים בריא ופעיל ולא רק להתרכז בבעיית עודף המשקל. כאשר ילד או מתבגר עם עודף משקל סובל גם מבעיות רגשיות , יש לקבל יעוץ פסיכולוגי שיעבוד בשיתוף פעולה עם משפחתו של הילד והרופא המטפל בו וביחד ייצרו תוכנית טיפול משולבת. תוכנית כזאת תכלול יעדי הורדת משקל הגיוניים, פעילות גופנית ותזונתית נכונה, שינויי התנהגות ומעורבות משפחתית.
 
השילוב של תוכנית תזונה המותאמת אישית לילד, המשלבת ותוכנית פעילות גופית ותמיכה פסיכולוגית במידה וצריך, תאפשר למתבגר לנהל אורח חיים בריא , תחזק את הדימוי העצמי שלו 

אין במידע באתר זה תחליף להיוועצות עם רופא מומחה.
 

השמנת יתר בקרב ילדים

 


להתייעצות / קביעת תור
נשמח לעמוד לרשותכם בכל עת


 אין במידע באתר זה תחליף להיוועצות עם רופא מומחה


מרפאה ראשית
ברודצקי 43, רמת אביב

0722-796-046
talishinhar@gmail.com

בניין רופאים, רמת אביב, תל אביב,
כניסה ב׳ (מערבית),
צמוד לשופרסל - קומה 1,
מול קופ״ח מאוחדת.

 


מרכז רפואי דוד ADMC, הרצליה
ייעוץ הומיאופתי – ביטוחים פרטיים
Admcmedical.com

רחוב דוד המלך 1, הרצליה פיתוח

 


** שימו לב ***
מרפאת שב"ן לכירורגית ילדים
לבעלי כרטיס קופת חולים מכבי ומאוחדת
** ימי רביעי בלבד **