מה זה בקע סרעפתי בתינוקות? | ד"ר דניאל שינהר מנהל מחלקה
המרפאה
זימון תורים
הומאופתייה
כירורג ילדים
לייעוץ
לקביעת תור

 
שליחת מייל

 
 
phone2, phone, contact, telephone, support, call

 0722-796-046

בקע סרעפתי הינה תופעה מולדת המתרחשת בזמן ההיריון, כאשר מופיעה הסרעפת המפרידה בין חלל הבטן וחלל בית החזה. הסרעפת בנויה משריר המחובר לצלעות מסביב ובמרכז יש גיד. שני מרכיבים אלה אמורים להתחבר ליחידה אחת ולהוות חייץ בין החזה והבטן.

לעיתים חיבור זה אינו נעשה בצורה מושלמת ואז נשאר "חור" בסרעפת אשר דרכו יכולים לעלות איברים מחלל הבטן אל בית החזה. ממצא זה קרוי בקע סרעפתי.

שכיחות
בקע סרעפתי שכיח יותר בבנים ולרוב מופיע בצד שמאל של בית החזה אך יכול להיות גם בצד ימין.

התופעה
באותו הזמן שאיברי הבטן עולים לבית החזה, במקביל מתרחשת ההתפתחות של הריאות. איברי הבטן שנמצאים בבית החזה מפריעים להתפתחות התקינה של הריאה וגורמים לה להיות קטנה ומכווצת ואז נוצר עיבוי של כלי הדם בריאה שבעקבותיו  נוצר יתר לחץ דם ריאתי.

כלומר יש קושי ללב להזרים דם לריאה לצורך חימצון ואז הלב "מוותר" על הזרמת הדם לריאה. התינוק אינו מסוגל לחמצן ולספק דם מחומצן לאיברים השונים,  מצב אשר יביא לבסוף למותו של התינוק במידה ולא יטופל כראוי.

האברים שעולים לבית החזה כוללים את המעי הדק והגס, קיבה כבד וטחול. ככל שיש יותר איברים בבית החזה, מצבו של התינוק לאחר הלידה יהיה קשה יותר וסיכויי ההישרדות שלו פחות טובים. כמו כן הזמן שבו חודרים האיברים לתוך בית החזה חשוב גם הוא. ככל שחדירת האיברים נעשית בשלב מאוחר יותר של ההיריון הריאה הספיקה להתפתח טוב יותר וסיכויי ההישרדות גבוהים יותר. ככל שחדירת האיברים התרחשה בשלב מוקדם יותר של ההיריון הפגיעה בריאה קשה יותר וסיכויי ההישרדות נמוכים יותר.
 
אבחון
ניתן לזהות את הבקע הסרעפתי בסקירת מערכות בזמן ההריון. קיימים מדדים שונים שלפיהם ניתן להעריך את מצב הריאות ובהתאם את סיכויי ההישרדות של התינוק ולכן דרוש ייעוץ טרום לידתי ע"י צוות רב מערכתי של גינקולוג, כירורג לילדים ורופאי טיפול נמרץ פגים. צוות זה יפרוש להורים את הצפוי בהמשך ולאחר הלידה כולל כל הסיבוכים האפשריים עד להחלמתו של הילד. 

טיפול לאחר הלידה
לאחר הלידה תינוק עם בקע סרעפתי יעבור הערכה מחודשת ע"י רופאי טיפול נמרץ פגים וכירורג לילדים. התינוק יעבור סדרה של צילומי חזה ואולטאסאונד כדי להעריך את כמות האיברים בבית החזה וטיבם. 

תינוקות אלה זקוקים ברובם להנשמה מלאכותית לאחר הלידה אם כי יש כאלה שנמצאים במצב קל יחסית ואינם זקוקים לתמיכה כלשהי. במקרי קיצון תינוקות שאינם מסוגלים לחמצן=לשרוד, יזדקקו לתמיכה של מכשיר ECMO. זאת למעשה מכונת לב ריאה שמשמת לתמוך בתינוק ומחמצנת את דמו ללא שימוש בריאות של התינוק. זהו למעשה גשר זמני עד שהריאות של התינוק יתאוששו. הטיפול במכונה זאת הינו מסוכן מאד עם סיבוכים רבים עד כדי תמותה אך השימוש במכונה זאת נעשה רק במצבי "אין ברירה".

לאחר שהתינוק מתייצב ניתן לקחת אותו לחדר הניתוח ולסגור את הפגם בסרעפת. לרוב הניתוח נעשה בחתך בטני , מורידים את האיברים מתוך בית החזה אל הבטן ואז ניתן לראות את גודל הפגם בסרעפת. במידה והפגם אינו גדול ניתן לתקן את הסרעפת בתפירה ראשונית ובמידה והפגם גדול יותר יש צורך להשתמש בטלאי מלאכותי כדי לסגור אותו. במקרים מסוימים אין מספיק מקום בבטן להכיל את כל האיברים שהוצאו מבית החזה ואז סוגרים את הבטן זמנית עד לאפשרות לסגור את הבטן סופית. 

תהליך החלמה
לאחר הניתוח יש להמשיך טיפול תרופתי להורדת יתר לחץ דם ריאתי למשך מספר חודשים ובהדרגה הריאה תופסת את כל נפח בית החזה ומשלימה את החסר. 

ילדים אלה שנותחו ללא כל סיבוכים יהיו בהמשך ילדים רגילים עם תפקוד רגיל לחלוטין. ללא מגבלות. ילדים שחוו סיבוכים עלולים לסבול מבעיות נשימה בהמשך החיים שיזדקקו לטיפול תרופתי.
 

מה זה בקע סרעפתי בתינוקות?

 


להתייעצות / קביעת תור
נשמח לעמוד לרשותכם בכל עת


 אין במידע באתר זה תחליף להיוועצות עם רופא מומחה


מרפאה ראשית
ברודצקי 43, רמת אביב

0722-796-046
talishinhar@gmail.com

בניין רופאים, רמת אביב, תל אביב,
כניסה ב׳ (מערבית),
צמוד לשופרסל - קומה 1,
מול קופ״ח מאוחדת.

 


מרכז רפואי דוד ADMC, הרצליה
ייעוץ הומיאופתי – ביטוחים פרטיים
Admcmedical.com

רחוב דוד המלך 1, הרצליה פיתוח

 


** שימו לב ***
מרפאת שב"ן לכירורגית ילדים
לבעלי כרטיס קופת חולים מכבי ומאוחדת
** ימי רביעי בלבד **