אנקופרזיס | ד"ר דניאל שינהר מנהל מחלקה
המרפאה
זימון תורים
הומאופתייה
כירורג ילדים
לייעוץ
לקביעת תור

 
שליחת מייל

 
 
phone2, phone, contact, telephone, support, call

 0722-796-046

תופעת האנקופרזיס או SOILING , כיצד מתמודדים עם הפרשת צואה בקרב ילדים?
הצלחתם לגמול את הילד מטיטולים ולפתע הופיעו מריחות של צואה בתחתונים. האם מנגנון השליטה על היציאה התקלקל? האם הילד אינו מרגיש בבריחת הצואה?

ובכן התופעה הזאת מוכרת ביותר וקרויה אנקופרזיס ובמילים אחרות בריחת צואה או SOILING .

תופעה זו הינה תוצאה של עצירות התנהגותית.
 אחת הסיבות העיקריות לתופעה הינה גמילה מוקדמת מדי מטיטולים. כאשר מנסים לגמול ילד מטיטולים שאינו בשל נפשית לכך התוצאה האפשרית תהיה בשלב מאוחר יותר עצירות התנהגותית.


הילד מפחד להפריש צואה ומתאפק. בהדרגה מצטברים אבני צואה במעי הגס ולבסוף צואה נוזלית מחלחלת בין אבני הצואה ומופרשת לתחתונים. הפרשה זו אינה יציאה אלא בריחת צואה.

כתוצאה מהבנה זו שילדים צריכים להיות בשלים לגמילה שונתה ההוראה שהיתה בגני טרום טרום חובה שהתנאי לרישום הינו ילד גמול. יש לא מעט ילדים שעדיין בגיל שלוש לא בשלים רגשית לגמילה מטיטולים ולכן יש לאפשר להם לבצע גמילה לפי הקצב שלהם.

קיימות סיבות אחרות , רבות ומגוונות להתאפקות של ילדים ממתן צואה.סיבות רגשיות כוללות לידת אח או אחות חדשים, שינוי מקום מגורים, החלפת גננת, מריבות בבית ולמעשה כל דבר רגשי יכול להביא להתחלת התאפקות.

סיבה שכיחה נוספת הינה פציעה של פי הטבעת ויצירה של פיסורה עקב גוש צואה קשה. פציעה זו גורמת לכאבים, התאפקות ממתן צואה ולבסוף יציאה כואבת נוספת התאפקות וחוזר חלילה. למעשה הילד נכנס למעגל קסמים שכאב והתאפקות שקשה לו מאד לצאת ממנו בכוחות עצמו.
 

תופעת האנקופרזיס או SOILING , כיצד מתמודדים עם הפרשת צואה בקרב ילדים?
הצלחתם לגמול את הילד מטיטולים ולפתע הופיעו מריחות של צואה בתחתונים. האם מנגנון השליטה על היציאה התקלקל? האם הילד אינו מרגיש בבריחת הצואה?

ובכן התופעה הזאת מוכרת ביותר וקרויה אנקופרזיס ובמילים אחרות בריחת צואה או SOILING .

תופעה זו הינה תוצאה של עצירות התנהגותית. אחת הסיבות העיקריות לתופעה הינה גמילה מוקדמת מדי מטיטולים. כאשר מנסים לגמול ילד מטיטולים שאינו בשל נפשית לכך התוצאה האפשרית תהיה בשלב מאוחר יותר עצירות התנהגותית.
 
סיבה נוספת לאנקופרזיס הינה נושא של שליטה ומאבקי כוח בין הילד להורים. היציאות הינן בשליטתו הבלעדית של הילד וכדאי להוכיח את מקומו ויכולתו בתוך הבית הוא מתחיל בהתאפקות כדי להוכיח שנושא היציאה הינו בשליטתו הבלעדית.

תסמינים של התלכלכות בקרב ילדים
התסמין הבולט ביותר של האנקופרזיס הינו צואה לא רצונית בתחתונים. תסמין נוסף שיכול לבוא בנוסף לעצירות הינו כאבי בטן, חוסר תאבון, לעיתים דלקות בשלפוחית שתן. פעמים רבות הילדים מרגישים בושה מעצם המעשה, יש ריח של צואה מהילד שגורם לו לבושה וגורם לו להחביא את התחתונים מההורים כדי שאף אחד לא יראה וימצא את התחתונים המלוכלכים.

ישנם גורמים נוספים שמעלים את הסיכויים שילדים יפתחו את תופעת האנקופרזיס ובהם עצירויות חוזרות, שינוי שגרת השירותים של הילד וגמילה מוקדמת שלו מהחיתולים. התופעה נפוצה יותר בקרב בנים מאשר בנות. גורמים נוספים היכולים לגרום לתופעה הינה התעללות מינית ומחלות בריאותיות נוספות כמו סכרת או תת פעילות של בלוטת התריס.

חשוב מאד לזכור – אין לכעוס ולגעור על הילד על כך שהוא לכלכך את התחתונים מאחר ואינו שולט בתופעה. זו בריחה של צואה שאינו מסוגל למנוע אותה, וכל התנהגות קשוחה מצד ההורים עשויה להגביר אצלו את החרדה ולהחריף את התופעה למימדים גדולים.
 
דרכי טיפול בתופעת האנקופרזיס מתחלק למספר תחומים:

אחד – תזונה  ושימוש במרככי צואה – במצסים של עצירות חשוב מאד לטפל בהצטברות הצואה במעיים. יש ליטול תכשירים למניעת עצירות ולקיים דיאטה עשירה בסיבים על בסיס ירקות, חיטה מלאה, שעורה, מיץ , שעועית, ענבים, ברוקולי, תותים, שזיפים ועוד.

קל להגיד אך קשה לבצע משום שילדים לאו דווקא אוהבים את המאכלים האלה וקשה לשכנע אותם לשנות את התפריט הקיים שלהם. ילדים בגיליים קטנים בין 4-8 , חשוב שישתו חמש כוסות מים ביום כדי שהצואה תהייה רכה ותעבור בקלות במעיים. כמו כן התעמלות גופנית יום יומית מסייעת מאד לתהליך של עיכול ויציאה של צואה.
 
קיימים בשוק מרככי צואה רבים, שחלקם בנויים על סיבים תזונתיים וחלקם בנויים מסוכרים שהגוף אינו יודע לפרק וכשהם מגיעים לצואה הם סופחים נוזלים ומרככים את הצואה. בכל מקרה לא מדובר במשלשלים אותם נוטים לקחת אנשים מבוגרים או זקנים. לתכשירים אלה אין התרגלות והם אינם פוגעים בתפקוד התקין של המעיים. למותר לציין, שאין לתכשירים אלה תופעות לוואי כל שהן.

שתיים – נרות וחוקנים - ניתן לגרות ליציאה על ידי שימוש בנרות מסוג גליצרין או חוקנים במידות שונות. שימוש בתכשירים אלה יגרום ליציאה אך הם אינם קלים לשימוש מול הילד וגורמים לאי נעימות למטופל הקטן. כמו כן הם אינם מתאימים לשימוש ממשוך ויכולים לעזור בתחילת טיפול כדי לסלק גושי צואה קיימים.
 
שלוש – חינוך להרגלי יציאה - לאחר שהילד חזר לתהליך של יציאות תקינות ולא מכאיבות, יש לנסות ולהקנות לו הרגלי יציאה קבועים ומסודרים בשעות קבועות של היום ובכך להביא להתרגלות של הגוף לסדר יום מאורגן ונכון

ארבע – טיפול מקומי בפיסורה - באותם מקרים שהעצירות נגרמה כתוצאה מפיסורה, ניתן להשתמש במשחות שונות להקל על הכאב ובכך לאפשר יציאות ללא סבל. במרבית המקרים בילדים אין צורך בשימוש במשחות אלה ואמבטיות יומיות עם מים וסבון בהחלט מספקות.

חמש – בטיפול טבעי
הטיפול הטבעי בעצירות מטפל בגוף ונפש כאחד. מצד אחד הטיפול משפיע על תפקוד המעי והתנועתיות שלו ובכך מאפשר מתן יציאה ומן הצד האחר הטיפול משפיע ברמות הנפשיות ובכך עוזר לפתור את אותם גורמים נפשיים, פסיכולוגיים שהביאו לעצירות מלכתחילה. השילוב המנצח של טיפול זה מביא להקלה משמעותית תוך זמן קצר ומונע את ישנות של אירועים דומים בעתיד.

טיפול בהיבט ההתנהגותי
טיפ חשוב להורים, יש לעודד את הילד ולתגמל בחיזוקים חיוביים כשהוא עושה יציאה בשירותים, שומר על תחתונים נקיים ומשתף פעולה באכילתם של מאכלים עתירי סיבים ושמירה על תחתונים נקיים.
 

אנקופרזיס

 


להתייעצות / קביעת תור
נשמח לעמוד לרשותכם בכל עת


 אין במידע באתר זה תחליף להיוועצות עם רופא מומחה


מרפאה ראשית
ברודצקי 43, רמת אביב

0722-796-046
talishinhar@gmail.com

בניין רופאים, רמת אביב, תל אביב,
כניסה ב׳ (מערבית),
צמוד לשופרסל - קומה 1,
מול קופ״ח מאוחדת.

 


מרכז רפואי דוד ADMC, הרצליה
ייעוץ הומיאופתי – ביטוחים פרטיים
Admcmedical.com

רחוב דוד המלך 1, הרצליה פיתוח

 


** שימו לב ***
מרפאת שב"ן לכירורגית ילדים
לבעלי כרטיס קופת חולים מכבי ומאוחדת
** ימי רביעי בלבד **