שמש, ים, בריכה, גלידה, אבטיח, פירות אקזוטיים ובאותה נשימה, חום, התייבשות, שלשולים ,הקאות, תולעים, כוויות שמש, חררה, גירוי מכלור, עקיצות, אלרגיות, מזגן נזלת חום ועוד....
קיץ זה נפלא, אך העונה הכי כיפית בשנה מביאה איתה שלל של תופעות בריאותיות נפוצות.
טיפים ועצות להתמודדות עם פגעי קיץ נפוצים.
חשיפה לשמש
מדינת ישראל משופעת בשמש ומשנה לשנה השינויים הקיצוניים שאנו חווים במזג האוויר הופכים להיות קשים לגדולים ולקטנים במיוחד. תינוקות ופעוטות עד גיל שלוש צריכים להיזהר במיוחד מחשיפה לשמש, כיוון שיש להם פחות הגנה מובנית נגד קרינה אולטרה סגולה בהשוואה למבוגרים.
אנו המבוגרים, יודעים להתנהל מול עומסי החום הכבדים ולהתנהג בהתאם באמצעות מינון נכון לחשיפה לשמש והתמגנות בהתאם אם על ידי חבישת כובע, שימוש במסנני קרינה, לבוש מתאים ועוד. גם כמבוגרים אנו נתקלים לא מעט לחשיפת יתר לשמש עם היווצרות של כוויות שמש ונזקים משמעותיים לעור.
חשיפה לשמש חשובה לתינוקות לצורך יצור ויטמין D ובניית העצמות. תינוק עד גיל חודש אינו אמור לצאת מביתו כלל ורצוי להשאירו בבית אלא אם אין ברירה אחרת. חשיפת התינוק הקטן לשמש חייבת להיות הדרגתית במיוחד בחצי השנה הראשונה של חיו. מומלץ להצטייד בלבוש מתאים ובהגנה מרבית לתינוק כולל בגדים אורכים כובע שמכסה את פניו ואוזניו בחודשי האביב והקיץ.
בחודשי הקיץ במיוחד – יוני – אוגוסט ולהימנע מחשיפה בין השעות 10:00 – 16:00 . חשוב להקפיד על לבוש מתאים, כובע ומשקפי שמש. מריחת מסנני קרינה היא אמצעי חשוב ביותר למניעת נזקי שמש. יש למרוח כל שעתיים שכבה עבה מקרם ההגנה ולחדש מריחה לאחר רחצה בים או בבריכה. מומלץ שימוש במסנני קרינה בעלי מקדם הגנה (SPF) מעל 30.
חשיפה מוגזמת לשמש בתינוקות ובילדים קטנים, יכולה להתבטא בהופעה של אדמומיות בעור ובמקרי קיצון הופעה של שלפוחיות אדומות ומכאיבות (כוויות). במקרה של הופעת האדמומיות יש להפסיק את החשיפה במידי לשמש ולהגיע למקום מוצל וקריר.
כמו כן, ניתן למרוח תכשירים להרגעת העור המכילים אלו אוורה או קמומילה המיועדים להרגעת העור. כמו כן קיימים תכשירים טבעיים שונים המשמשים להורדת האדמומיות ולצינון העור. במידה והופיעו כוויות יש להיוועץ ברופא לצורך מתן טיפול רפואי . בכל מקרה רצוי להפעיל שיקול דעת והגיון בריא ובימים חמים במיוחד בנוכחות עומסי חום קיצוניים להימנע לחלוטין מיציאה מהבית עם ילדים קטנים ובמיוחד עם תינוקות רכים.
מכות חום והתייבשות
מזג האוויר החם המלווה בחמסינים רבים מסוכן ועשוי להביא למכות חום ולהתייבשות. הילדים נמצאים במסגרות לאורך כל שעות היום בהם ישנה הקפדה על משמעת מים. בשעה ילדים נמצאים בחופשה או בסופי שבוע לזכור שהילדים צריכים לשתות 20%-10% יותר ממה שהם רגילים לשתות בבית.
כמו כן, יש להקפיד על בגדים מתאימים להגנה מהשמש, כובע ומסנן קרינה.
חשוב לשים לב לילד שמקיא או משלשל - אם יש מיעוט במתן שתן חייבים לקחת אותו לרופא, ולהשקות את הילד בכמות קטנה לעתים קרובות. סימנים של התייבשות כוללים: מיעוט שתן, חיתול לא רטוב, ריריות יבשות (ניתן להכניס אצבע נקייה לפה ולבדוק אם הריריות לחות או לא). אצל תינוק מיובש יהיה בכי ללא דמעות, ואצל תינוקות רכים גם מרפסים שקועים בגולגולת. עם זאת עדיף לא להסתמך על סימן זה ולתת לרופאים לאבחן.
כלור – גירויי בעור
גירוי ויובש בעור שכיחים בעונת הקיץ, ונגרמים לרוב בשל חשיפה לריכוזי כלור גבוהים במי בריכה ולכן מומלץ להקפיד לקלח את הילדים במים נקיים לאחר הרחצה בבריכה ולמרוח קרם לחות. במקרה של פריחה אדמומית המלווה בגרד, יש לפנות לבדיקת רופא על מנת לקבל טיפול במשחות נוגדות דלקת.
עקיצות יתושים ואלרגיות לעקיצות
עקיצות יתושים הינן מטרד בכל גיל ובפרט לתינוקות. תינוקות עלולים להגיב בצורה חמורה יותר מאשר מבוגרים ובמיוחד אם העקיצה הינה באזור הפנים או העין עלולה לגרום לנפיחות משמעותית עד לסגירה של העין. התינוק או הילד הקטן אינם יכולים להשתלט על תחושת הגרד ועלולים לגרד את העקיצה ובכך להכניס זיהום משני חיידקי לאזור הגורם להיווצרות של נגעים מוגלתיים מזוהמים ועד יצירת אבצסים הדורשים לעיתים ניקוז כירורגי.
העקיצות נגרמות על ידי יתושה, וכדי לאפשר לה למצוץ מדמו של הנעקץ היא מזריקה חומרים המאפשרים לפרק את הדם וחומרים אלה הם הגורמים לנפיחות, לאודם ולגרד.לא פעם נתקלתי בתינוקות שהגיעו עד לכדי אשפוז עקב עקיצות מרובות אם התפתחות זיהומים משניים שנזקקו לטיפול אנט
יביוטי תוך ורידי. לפיכך יש צורך ברור להגן על תינוקות וילדים קטנים ככל האפשר בפני עקיצות יתושים.
מזגנים – הצטננות גם בקיץ
החום של הקיץ בשילוב המזגנים שעובדים ללא הפסקה בכל מקום, בעבודה, בבית, במקומות ציבוריים מביא איתו שלל של מחלות ויראליות והצטננויות המפילות רבים למשכב גם בקיץ. חיזוק מערכת החיסון של הילד ושלנו חשוב גם בתקופת הקיץ. הגוף שלנו יהיה מחוסן יותר ויצליח להתגבר על המחלה ביתר קלות ומשך המחלה יהיה קצר יותר וכן חומרתה.
חררה
הרבה תינוקות וילדים סובלים "מחררה"MILIARIA - , פריחה המתאפיינת בנגעים קטנים אדמדמים ובחספוס העור והיא יכולה להופיע בכל מקום בגוף אך לרוב מתפתחת בפנים, ידיים, רגליים ובבית החזה. החררה נגרמת מהזעה וחסימת בלוטות הזיעה. הטיפול המומלץ הוא הקפדה על סביבה מאווררת וממוזגת, לבישת ביגוד קל ואמבטיות עם מים פושרים.
דימום מהאף
הקיץ הגיע ומזג האוויר החם והיבש גורם לחלק מאתנו לתופעה של דימום מהאף. דימום מהאף הינה תופעה נפוצה מאד ורבים סובלים ממנה מבלי לדעת למה ולרוב גם מבלי למצוא פתרון לבעיה. לרוב הדמה מופיע באופן פתאומי וללא הודעה מוקדמת, אינו מלווה בכאב, ורק התחושה של נוזל דמוי נזלת חמה מביאה לגילוי המפתיע של דימום מהאף.
נוכחות של אלרגיה ובמיוחד למזג אוויר יבש עם פריחות הגורמות לחלקיקים רבים באוויר מעודדת הופעה של דימום מהאף בנוסף לתופעות אלרגיות אחרות כגון התעטשות, צריבה בעיניים וגרד בעור.
הדימום נובע מיובש של רירית האף, הגורמת לנימים שברירית להיסדק ולפיכך לדמם. ילדים ומבוגרים הסובלים מתופעה זו , לרוב מודעים לקיומה ויודעים שכשיש ימים חמים ובמיוחד בחמסין עליהם להצטייד במלאי גדול של טישו במידת הצורך. טיפול בתופעות האלרגיות ומניעתם יכול להפחית בצורה משמעותית הופעה של דימומים מהאף ולהפחית את הסבל הכרוך בכך.
כאבי בטן, שלשולים והקאות
בקיץ אנו עדים לתופעה של הופעתם של מחלות מערכת העיכול הגורמות לכאבי בטן מלווים בשלשולים והקאות. הופעתן של מחלות במערכת העיכול נובע מזיהום חיידקי, או נגיפי וההדבקה הינה על ידי מגע, הנובע מאי הקפדה על שמירה של כללי היגיינה נאותים והקפדה על רחיצה ושטיפה של פירות וירקות והקפדה על קירור של מוצרי מזון שונים העשויים להתקלקל בשל מזג האוויר החם.
התסמינים של המחלה מופיעים לאחר יומיים שלושה של הדבקה ומלווים בכאבי בטן והתכווצויות, שלשולים, הקאות ובחילות לעיתים עם או בלי חום. ההקאות והשלשולים גורמים להתייבשות ולכן נשקפת סכנה לחולה. ברוב המקרים הטיפול היחידי הדרוש הוא שתייה מרובה בתוספת מלחים וסוכרים, שימוש בתכשירי פרוביוטיקה המכילים זנים שונים של חיידקים "טובים" המסייעים לגוף להלחם בחיידקים הרבים שתקפו אותו. המניעה הטובה ביותר היא שמירה על היגיינה קפדנית, שטיפה ורחיצה של הפירות והירקות וקירור המזון והאוכל לפני אכילתו.
תולעים
אחת מהתחלואות החוזרות ולעיתים קשות לחיסול הינה הדבקה חוזרת בתולעי מעיים. ההדבקה הינה מילד אחד לשני וגורמת לכאבי בטן, גרד קשה בפי הטבעת בעיקר בלילה (התולעים יוצאות החוצה בשעות הלילה) גרד באיבר המין אצל בנות כאשר התולעים חודרות לאיבר המין שלהן, תת סבילות למזונות מסוימים ותחושה כללית לא נוחה.
מבוגרים במשפחה יכולים להיות נשאים של התולעים מבלי לחוש כל תסמינים. הטיפול בתולעים מבוסס בעיקרו על תכשיר בשם וורמוקס וקיימות הנחיות שונות ומגוונות לגבי אופן השימוש בתכשיר זה. לרוב מקובל, שהטיפול הינו למשך שלושה עד חמישה ימים, הפסקה למשך שבוע עד עשרה ימים וחזרה על הטיפול. רצוי לבצע טיפול לכל בני המשפחה בבת אחת . בזמן הטיפול יש לשמור על היגיינה קפדנית הכוללת החלפת מצעים ומגבות וחיטוי שלהם ובכך למנוע הדבקה חוזרת לאחר שהצלחנו לחסל את התולעים ואת הביצים שלהם.
ישנה חשיבות רבה למנוע את הישנות התופעה ואת חזרתן של ההדבקות ולכן טיפול טבעי כמניעתי למשך מספר שבועות יסייע במניעת התופעה בעתיד.